Πώς η ΑΦΗΣ συλλέγει και ανακυκλώνει τις μπαταρίες της

Με το που βρεθεί σε ένα από τα 75.000 σημεία ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΗΣ, η μπαταρία έχει ήδη μπει στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Μετά την υποβολή αιτήματος είτε τηλεφωνικά στο 2108030244 ή διαδικτυακά στο https://afis.gr/simeia-syllogis/, κινητοποιούνται οι αντίστοιχοι οι αδειοδοτημένοι συλλέκτες κάθε περιοχής για να παραλάβουν τις μπαταρίες από το σημείο. Η πρώτη στάση είναι στον Ασπρόπυργο όπου γίνεται η αποθήκευση και η κατηγοριοποίηση των μπαταριών πριν μεταφερθούν σε εγκεκριμένα εργοστάσια του εσωτερικού και του εξωτερικού ώστε να ανακτηθούν οι πρώτες ύλες με ασφαλή τρόπο, να διαχωριστούν τα συστατικά τους και να επανέθλουν στο ρεύμα της αγοράς. Μερικά παραδείγματα προϊόντων που φτιάχτηκαν από υλικά ανακυκλωμένων μπαταριών – μεταλλικά υλικά – είναι καινούργιες μπαταρίες, ψαλίδια, ποδήλατα, και αεροπλάνα.

Πώς η ΑΦΗΣ συλλέγει και ανακυκλώνει τις μπαταρίες της

Πώς γίνεται η ανακύκλωση μπαταριών;

01

Οπτικός Διαχωρισμός – Οι άδειες μπαταρίες διαχωρίζονται βάση τη χημεία, το μέγεθός, και το σχήμα τους

02

Μηχανικός Διαχωρισμός – Στη συνέχεια, ένας μεγάλος μαγνήτης διαχωρίζει τις μπαταρίες βάση των υλικών τους

03

Προεπεξεργασία – Οι μπαταρίες υπόκεινται σε πλήρη αποφόρτιση εάν είναι επαναφορτιζόμενες, και περνάνε από τεμαχιστή πριν προχωρήσουν στα στάδια της εξαγωγής.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει και κάποια θερμική προεπεξεργασία.

04

Εξαγωγή Πρώτης Ύλης – Μέσω είτε μηχανικών ή πυρομεταλλουργικών διαδικασιών, οι μπαταρίες περνάνε από επεξεργασία για την εξαγωγή χαρτιού, πλαστικού, χαλκού, μαύρης μάζας ή σκωρίας και κράματος.

05

Εξαγωγή Δεύτερης Ύλης – Τα πρωτογενή ενδιάμεσα προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση χημικών διαλυτών και αντιδραστηρίων για την παραγωγή εξατομικευμένων μεταλλικών ρευμάτων (διαφόρων μετάλλων). Πρόσθετα βήματα διύλισης είναι δυνητικά απαραίτητα για αποτελέσματα υψηλότερης ποιότητας. Οι δεύτερες ύλες που εξάγονται είναι μαύρη μάζα και κράμα μετάλλων, που περιέχουν πολύτιμα στοιχεία όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, και το νικέλιο.

06

Παραγωγή Καινούργιων Τελικών Προϊόντων – Εφόσον έχουν εξαχθεί στα προηγούμενα στάδια της ανακύκλωσης, οι κρίσιμες ύλες εισέρχονται στο ρεύμα της αγοράς ως καινούργια τελικά προϊόντα όπως μπαταρίες, ποδήλατα, ψαλίδια, ελατήρια, ρολόγια, εξοπλισμό πυραύλων και αεροσκαφών, και ακόμα και υλικά από πλαστικό στην περίπτωση των αλκαλικών μπαταριών.

Παρακάτω φαίνονται οι τύποι μπαταρίας, ο τρόπος επεξεργασίας τους κατά την ανακύκλωση, οι πρώτες ύλες που εξάγονται κατά την επεξεργασία και τα αντικείμενα που μπορούν να φτιαχτούν χρησιμοποιώντας αυτές τις πρώτες ύλες.

Τύπος ΜπαταρίαςΤρόπος ΕπεξεργασίαςΠρώτες ΎλεςΠροϊόντα από Ανακυκλωμένα Υλικά
Αλκαλικές – ΨευδαργύρουΜηχανικός ΔιαχωρισμόςΣυμπυκνωμένος Ψευδάργυρος και Μαγγάνιο,  Ατσάλι, ΧαρτίΚοσμήματα, πόρτες και παράθυρα, αντικείμενα γραφείου, ποδήλατα, ηλεκτρονικές συσκευές, κτλ.
Λιθίου-ΟξέοςΜηχανικός Διαχωρισμός  (θερμοκρασία δωματίου και χωρίς οξυγόνο)Συμπύκνωμα Κοβαλτίου και Άλατος Λιθίου, Ανοξείδωτο Ατσάλι, Χαλκός, Αλουμίνιο και ΠλαστικόΚοσμήματα, πόρτες και παράθυρα, αντικείμενα γραφείου, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, προϊόντα μιας χρήσης, κτλ.
Νικελίου-ΚαδμίουΑνάκτηση Μετάλλων σε Υψηλή ΘερμοκρασίαΜέταλλα (Νικέλιο, Σίδηρος, Μαγγάνιο. Χρώμιο, Ψευδάργυρος, Κάδμιο) και ΠλαστικόΜπαταρίες, αντικείμενα και συσκευές από πλαστικό και από μέταλλο (βλ. προηγούμενες κατηγορίες)
ΛιθίουΤεμαχιστής ή Σφυρί Υψηλής Ταχύτητας, Καυστικό Ύδωρ, ΦιλτράρισμαΜέταλλο Ράβδου Λιθίου, Αλουμινόχαρτο, Γραφίτης και ΚοβάλτιοΜπαταρίες διοξειδίου του θείου, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξατμίσεις

Facts για την ανακύκλωση μπαταριών

Για σωστή ανακύκλωση μπαταριών, θυμήσου τη λέξη ΑΦΗΣ, ανάποδα!

Συγκεντρώνουμε τις μπαταρίες από τις συσκευές μόλις αδειάσουν
Η κάθε μπαταρία μπορεί να είναι μέχρι 5 κιλά
Φροντίζουμε να βρούμε τον κοντινότερο κάδο ανακύκλωσης
Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες σε ένα από τα 75.000 σημεία

Facts

  • Από το 2027, οι καταναλωτές θα μπορούν να αφαιρούν και να αντικαθιστούν τις φορητές μπαταρίες των ηλεκτρονικών συσκευών τους ανά πάσα στιγμή βάση την ΕΕ
  • Ανεξάρτητα από τη χρήση, απόδοση, και ακόμα και από το υλικό της μπαταρίας, η τελική διαδικασία απόρριψης/απομάκρυνσης καθορίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις στην υγεία μας
  • Το 90% των βλαβερών εκκρίσεων των μπαταριών ελευθερώνονται όταν δεν ακολουθείται ο ενδεδειγμένος τρόπος ανακύκλωσης μέσω των κάδων ΑΦΗΣ
  • Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος μεταχείρισης των μπαταριών ως απόβλητα είναι η ανακύκλωση – σε σύγκριση με την κομποστοποίηση, την υγειονομική ταφή, ή και την αποτέφρωση
  • Η εξαγωγή μετάλλων μέσω της ανακύκλωσης μπαταριών καταναλώνει λιγότερη ενέργεια απ’ ότι η εξόρυξή τους από την αρχή και μειώνει τις εκπομπές αερίων προς το περιβάλλον (10-100 φορές λιγότερες)